« Späť

Výročie posviacky katedrálneho chrámu sv. Martina z Tours - Spišská diecéza

Výročie posviacky katedrálneho chrámu sv. Martina z Tours - Spišská diecéza

Biskupská katedrála je ústrednou budovou Spišskej Kapituly. Z architektonickej stránky ide o pamiatku, v ktorej sa spája sloh románsky so slohom neskorogotickým. 
Architektúra katedrály má tri veľké stavebné fázy. Prvou fázou bola románska bazilika, ktorú začali stavať v prvej polovici 13. storočia. Vzniklo trojlodie, pri ktorom boli všetky tri lode v podstate rovnako široké. Románska bazilika slúžila pre potreby prepoštstva takmer dvesto rokov. Za ten čas schátrala a nestačila ani pojať všetkých veriacich. Preto pristúpil spišský prepošt Ján Stock, ktorý sa stal prepoštom v roku 1433, k jej prestavbe, ktorá pokračovala aj za pôsobenia prepošta Gašpara Backa. Prestavba, v rámci ktorej bolo postavené nové gotické presbytérium, bola ukončená v roku 1478. 
V roku 1465 sa stal spišským županom a majiteľom Spišské hradu pala-tín Imrich Zápoľský. Rod Zápoľských veľmi rýchlo zbohatol. Štefan Zápoľsky sa rozhodol postaviť pohrebnú kaplnku v Spišskom Štvrtku. Keď sa v roku 1488 Zápoľskí stali dedičnými županmi Spiša, rozhodli sa postaviť ešte jednu pohrebnú kaplnku v blízkosti Spišského hradu. Stavali ju okolo roku 1493 a v roku 1499 bol v nej pochovaný palatín Štefan Zápoľský. 
Ďalšie stavebné zásahy do architektúry kostola boli už iba málo významné. V roku 1706 bola pribudovaná sakristia v barokovom slohu a v roku 1726 bola pod kostolom postavená jedna krypta. Severný portál bol upravovaný v roku 1732.

Nástenná maľba

V spišskej katedrále sa zachovala len jedna stredoveká nástenná maľba. Objavili ju v polovici 19. storočia, kedy ju odkryli a čiastočne zreš-taurovali. Dal ju vyhotoviť v roku 1317 spišský prepošt Henrich. Nástenná maľba zobrazuje korunovanie Karola Róberta za uhorského kráľa. Zreštauroval ju v roku 1888 František Storno, neskôr Jozef Hanula.

Oltáre

V súvislosti s gotickou prestavbou kostola, ukončenou v roku 1478, zhotovili sa preň aj nové oltáre. Nové zariadenie pozostávalo z 13. oltárov.Neskôr niektoré oltáre ešte pribudli. Boli to krídlové oltáre, ktoré mali v oltárnej skrini sochy. Krídla boli pomaľované tabuľovými maľbami, ktoré sú v katedrále najcennejšie a pripisujú sa majstrom spišskokapitulskej dielne. Radikálna regotizácia katedrály v 80. rokoch 19. storočia spôsobila, že sa z množstva pôvodných oltárov zachovalo len päť. Časť sa nachádza v Národnej galérii v Budapešti.

Hlavný oltár

Bol konsekrovaný v roku 1478 ako nový gotický oltár. V roku 1680 ho dal kanonik Bethlenfalvi zbarokizovať. V rokoch 1888- 1889 bola baroková architektúra odstránená a nahradila ju novogotická architektúra. Hodnota hlavných sôch je v dôsledku ich radikálnej rezbárskej zmeny sporná. Cenné sú najmä tabuľové obrazy.

Oltár Troch kráľov.

Patrí k oltárom, ktoré sa spomínajú už v roku 1478. V roku 1639 bol zbarokizovaný a v rokoch 1888 - 1889 bola baroková architektúra nahradená neogotickou. Z pôvodného gotického oltára sa zachovala predela zobrazujúca Krista vystupujúceho z hrobu s dvoma anjelmi. Po stranách sú polocelky postáv Panny Márie a sv. Jána. Hlavná oltárna skriňa obsahuje scénu Klaňania sa troch kráľov. Veľmi cenné sú tabuľové obrazy pochádzajúce od spišskokapitulského majstra.

Obraz Smrti Panny Márie

Patrí medzi najstaršie oltáre chrámu. Zdá sa, že nebol zbarokizovaný. Pôvodná je ústredná scéna Smrti Panny Márie v oltárnej skrini. Hodnotné sú najmä tabuľové obrazy, ktoré sa z veľkej časti týkajú uhorských kráľov. Časť týchto obrazov sa pripisuje spišskokapitulskej škole.

Oltár korunovania Panny Márie

Je jediným stredovekým oltárom katedrály, ktorý sa zachoval bez väčších zásahov v svojej pôvodnej podobe. Oltár je hlavným oltárom Zápoľského kaplnky. Bol vyhotovený v rokoch 1493 - 1499. V rokoch 1970 - 1978 bol zreštaurovaný. Predpokladá sa, že pochádza z okolia norimbersko - krakovského rezbára Víta Stwosza. Veľmi hodnotné sú aj tabuľové maľby. Dobré reštaurovanie len zvýraznilo ich umeleckú hodnotu.

Oltár piety

Ide o novogotický oltár na južnej stene Zápoľského kaplnky. Vyhotovil ho v roku 1874 František Storno zo Šoprone.

Oltár sv. Michala Archanjela

Pozostáva len z tabuľových obrazov a je azda najdokonalejším dielom spišskokapitulského majstra. Oltár bol v roku 1634 zbarokizovaný, v roku 1889 bola baroková architektúra nahradená neogotickou. Obrazy sú silne premaľované.

Oltár sv. Kríža

Spomína sa už v roku 1629. Obrazy vyhotovil pomerne schopný maliar, v ktorého dielach sa typickým spôsobom odrážajú slohové podnety manierizmu a raného talianského baroka. Obrazy na oltári sv. Kríža sú pozoruhudné diela, v dobovej maľbe u nás kvalitou nadprimerné. V roku 1902 bol v podstate upravený do dnešnej podoby.

Oltár Božského Srdca Ježišovho

Bol vyhotovený v roku 1902 v budapeštianskej umeleckopriemyselnej dielni Réthay et Benedek.

Voľné plastiky a obrazy, epitafy a mortuária

Okrem oltárov a bežného zariadenia sa v katedrále nachádzali aj sochy alebo obrazy, ktoré neboli súčasťou oltárov. Jednou z mála zachovaných románskych plastík na Slovensku je socha bieleho leva, známa pod latinským menom leo albus. Je umiestnená za južným vchodom do katedrály. Ide o pôsobivý doklad románskej architektúry na Slovensku. 
V oblúku južného románskeho portálu je drevená plastika Muž bolesti z druhej polovice 15. storočia. Je polychromovaná a pripisuje sa košickej dielni. Pochádza pravdepodobne zo starého oltára podobne ako tabuľový obraz sv. Štefana kráľa, zavesený nad vchodom do zákristie, ktorý tiež pochádza z druhej polovice 15. storočia. 
Medzi najhodnotnejšie umelecké diela katedrály a k najkrajším epitafom na Slovensku patria epitafy Imricha a Štefana Zápoľských. Sú vyhotovené z červeného mramoru. Umelecky cenné sú aj epitafy spišských prepoštov Stanislava Várallyho, Martina Petheho, Mikuláša Balogha a Jána Sigrayho. Zaujímavé sú aj mortuária Štefana Csákyho, Pavla Rákociho, Adama Erdeodyho, Adama Thurzu a Františka Csákyho.

Zdroj: http://www.spsh.sk/encyklopedia/stredovek/kapitula.htm

Kalendár

Piatok
29
29.3.2024
Po Ut Str Štv Pia So Ne
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Pre tento deň neboli nájdené žiadne udalosti.
Čas Názov Typ  
Pre tento deň neboli nájdené žiadne udalosti.
Ukazujem 0 výsledkov.

Oznamy

Profil na Mojej Komunite

Spišská Stará Ves
5 zaregistrovaných užívateľov
1 zapojených komunít
0 zapojených rodín
Miestny správca:
Pavol Garaj - dekan
Kapláni:
Mgr. Ing. Štefan Bučko PhD.
Kontaktné informácie

Počasie

Počasie Spišská Stará Ves - Svieti.com