« Späť

21. nedeľa v roku B - Homília

Námet: Eucharistia

AI   Bývalý známy milánsky kardinál Martini napísal, že Kafarnaum je akoby brodom, cez ktorý treba prejsť. Prečo to napísal?

KE   V Kafarnaumskej synagóge povedal Ježiš  slávnu reč o Eucharistii, ktorú potom ustanovil pri Poslednej večeri. Dnes sme počuli, že veľa jeho učeníkov po týchto slovách opustilo Ježiša. Podľa vyjadrenia kardinála neboli ochotní uveriť tomu, čo Ježiš v Kafarnaume povedal. Bola to pre nich ťažká reč. Bol to brod, cez ktorý neprešli.

DI   Tento problém je základným v histórii každého človeka, ktorý sa stretne s Ježišom.  Rozhodnúť sa, či ostať pri Ježišovi, pri pravom Bohu, alebo ho odmietnuť a klaňať sa falošným bôžikom.

Aj v prvom čítaní sme boli svedkami, ako Jozue povedal izraelským kmeňom, ktoré prišli do Zasľúbenej zeme: „dnes si vyberte, komu budete slúžiť.“ A ľud odpovedal:„budeme teda slúžiť Pánovi, lebo on je náš Boh.“

            Všetci však od Ježiša neodišli. Keď sa opýtal apoštolov, či aj oni chcú odísť, Peter mu odpovedal proti otázkou: „Pane a ku komu by sme išli? Ty máš slová večného života. A my sne uverili a poznali, že Ty si Svätý Boží.“

PAR   Prečo aj dnes ľudia opúšťajú Ježiša? Dôvod je taký, ako v jeho časoch: tvrdá je jeho reč. Ježiš ponúka novú kvalitu života. Ona sa nedosahuje ľahko. Človek musí premôcť seba a spojiť svoj život so životom Ježiša. Ježiš nesľubuje, že nás ľahko urobí šťastnými. A preto ho niektorí odmietajú. Nechcú sa zrieknuť svojich hriechov. Svojej zaslepenosti. Túžbe klaňať sa vlastnému egoizmu. Nechcú zobrať svoj kríž a kráčať za Kristom. A preto sú neverní svojim životným partnerom. Neuznávajú žiadnu morálku. Nepomáhajú budovať prostredie, v ktorom by vládlo dobro, láska a spravodlivosť. Radšej odmietnu rozvoj vlastnej osoby, rozvoj intelektuálny, morálny a duchovný, len aby nemuseli prijať Ježiša do svojho života.

Prečo sa aj jednotlivé národy, podobne ako kedysi Židia, boja povedať: budeme slúžiť jedine Pánovi? Je to z toho istého dôvodu: tvrdá je to reč. Načo nám je kresťanstvo?, vykrikujú tzv. europoslanci v Bruseli a v Štrasburgu? Načo nám je kresťanstvo?,  vykrikujú dvaja predsedovia dvoch politických strán, ktoré sú v parlamente, a najradšej by Krista a Cirkev  znova ukrižovali? Prečo národy, akoby zaslepené, dovoľujú, aby ich takýto vodcovia morálne, ale aj fyzicky postupne zlikvidovali? Prečo vládne vo svete primitívna,  tupá a pudová politika?

MY   Peter povedal: „Pane a ku komu by sme išli?“ A pýtajme sa aj my: a kde môžeme ísť, či už ako jedinci, alebo národ, keď opustíme Krista?

Majme silu, aby sme dokázali odpovedať aj my ako Peter. Aby sme to povedali nielen slovami, ale predovšetkým životom. Aby sme si zachránili Krista v našom živote a v našom národe.

ADE   Peter a ostatní apoštoli prekročili brod Kafarnauma. Iní neprekročili. Peter a apoštoli boli požehnaním pre svet, o tých druhých sa nič nevie. Aj dnes pomôžu svetu len tí, ktorí prekročia brod Kafarnauma.

http://www.homilie.sk/246/21-nedela-v-roku-b-i/

Autor: 

Kalendár

Streda
24
24.4.2024
Po Ut Str Štv Pia So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Pre tento deň neboli nájdené žiadne udalosti.
Čas Názov Typ  
Pre tento deň neboli nájdené žiadne udalosti.
Ukazujem 0 výsledkov.

Oznamy

Profil na Mojej Komunite

Spišská Stará Ves
5 zaregistrovaných užívateľov
1 zapojených komunít
0 zapojených rodín
Miestny správca:
Pavol Garaj - dekan
Kapláni:
Mgr. Ing. Štefan Bučko PhD.
Kontaktné informácie

Počasie

Počasie Spišská Stará Ves - Svieti.com