« Späť

Otvorenie roku viery

Otvorenie roku viery

 

11.10.2012 0:00 - 24.11.2013 23:59

Miesto konania: Slovensko, celá Cirkeve

Vo štvrtok 11. októbra bude Benedikt XVI. slúžiť slávnostnú svätú omšu pri príležitosti otvorenia Roku viery. Priamy prenos svätej omše z Námestia sv. Petra vo Vatikáne môžu diváci Televízie LUX sledovať o 10:00 h. Priamy prenos bude komentovať Ľudovít Malík. 

Benedikt XVI. vyhlásil Rok viery apoštolským listom Porta fidei z 11. októbra 2011. Začína sa na 50. výročie otvorenia Druhého vatikánskeho koncilu a potrvá do 24. novembra 2013. Podľa apoštolského listu má Rok viery dopomôcť k novému obráteniu k Pánovi Ježišovi a k znovuobjaveniu viery, aby sa všetci členovia Cirkvi stali dôveryhodnými a radostnými svedkami zmŕtvychvstalého Pána v dnešnom svete a boli schopní ukázať „dvere viery“ mnohým hľadajúcim.

Na diecéznej úrovni má byť Rok viery „obnovenou príležitosťou kreatívneho dialógu medzi vierou a rozumom prostredníctvom sympózií, konferencií a špeciálneho štúdia najmä na katolíckych univerzitách, ako aj priaznivým časom pokánia, počas ktorého budeme žiadať Božie odpustenie, aj a najmä za hriechy proti viere.“

Na úrovni farností ústredným návrhom ostáva prežívanie viery v liturgii a najmä Eucharistii, pretože «v Eucharistii, tajomstve viery a zdroji novej evanjelizácie je viera Cirkvi ohlasovaná, prežívaná a posilňovaná». Z tejto iniciatívy sa rodia, vzrastajú a šíria všetky ostatné návrhy, medzi ktorými budú nepochybne iniciatívy zo strany mnohých inštitútov, nových komunít a cirkevných hnutí. 

Bratislavská arcidiecéza

V Bratislavskej arcidiecéze otvoria Rok viery slávnostnou svätou omšou vo štvrtok 11. októbra o 18:30 h v Katedrále sv. Martina v Bratislave. Predsedať jej bude bratislavský pomocný biskup Mons. Jozef Haľko, nakoľko bratislavský arcibiskup metropolita Mons. Stanislav Zvolenský je už prítomný na biskupskej synode v Ríme. Súčasťou duchovného programu počas Roku viery v arcidiecéze budú pravidelné mesačné sväté omše v Katedrále sv. Martina - vždy druhý štvrtok v mesiaci o 18.30. Tematicky budú zamerané na priblíženie dvanástich článkov apoštolského vyznania viery.

 

Trnavská arcidiecéza

Apoštolský administrátor "sede vacante" Trnavskej arcidiecézy Mons. Ján Orosch pozýva na slávnostnú svätú omšu vo štvrtok 11. októbra o 9:30 h v Katedrále sv. Jána Krstiteľa, po ktorej nasleduje diecézna kňazská rekolekcia v budove Marianum.

 

Žilinská diecéza

Žilinský biskup Mons. Tomáš Galis bude v ten istý deň sláviť svätú omšu o 18:30 h v Katedrále Najsvätejšej Trojice v Žiline. Bohoslužba sa koná pri príležitosti posvätenia chrámu a slávnostného otvorenia Roku viery v Žilinskej diecéze.

 

Banskobystrická diecéza

Vo štvrtok 11. októbra 2012 pozýva diecézny administrátor Mons. Marián Bublinec všetkých kňazov a veriacich Banskobystrickej diecézy na spoločné otvorenie Roku viery v Banskej Bystrici počas slávnostnej svätej omše o 10:00 h. Slávnostnou svätou omšou v banskobystrickom Farskom kostole Nanebovzatia Panny Márie sa spoločenstvo diecézy duchovne spojí so Svätým Otcom Benediktom XVI. a všetkými, ktorí budú v tento deň sláviť otvorenie Roku viery počas Eucharistie na Námestí sv. Petra vo Vatikáne.

 

Spišská diecéza

Rok viery v Spišskej diecéze otvoria na celodiecéznej rekolekcii kňazov, ktorá sa uskutoční v sobotu 20. októbra 2012. O 10:00 h sa v Katedrále sv. Martina v Spišskej Kapitule začne svätá omša, ktorej bude predsedať spišský biskup Mons. Štefan Sečka. Po nej bude nasledovať prednáška s názvom „Žiť z viery“, ktorú prednesie Mons. Alojz Frankovský.

 

Košická arcidiecéza

Otvorenie Roka viery v Košickej arcidiecéze bude vo štvrtok 11. októbra o 18:00 h v konkatedrále sv. Mikuláša v Prešove. Celebrantom svätej omše bude košický arcibiskup metropolita Mons. Bernard Bober, ktorý pozýva kňazov i veriacich k účasti na svätej omši.

 

Prešovské arcibiskupstvo

Otvorenie Roka viery v Prešovskej archieparchii sa začne slávnostnou svätou liturgiou v prešovskej Katedrále sv. Jána Krstiteľa vo štvrtok 11. októbra o 16:30 h. Počas Roka viery bude v Prešovskej archieparchi prebiehať modlitbová reťaz za oživenie a posilnenie viery kňazov, rehoľníkov a laikov, a to prostredníctvom adorácií, liturgických modlitieb Cirkvi, ale aj iných foriem modlitieb, prípadne aj prostredníctvom celonočných modlitebných bdení v chráme. Takto vznikne modlitbová reťaz v celej Prešovskej archieparchii na posilnenie a prehĺbenie viery, aby sme mohli byť nápomocní pri novej evanjelizácii. Začne 12. októbra v protopresbyteriáte Sabinov, konkrétne na pútnickom mieste v Ľutine. Každý deň bude prebiehať v inej obci potopresbytetriátu, bude pokračovať v ďalších protopresbytetriátoch a bude ukončená 24. novembra 2013, do kedy potrvá aj Rok viery.

Zdroj: http://www.vyveska.sk/otvorenie-roku-viery.html?utm_source=vyveska.sk&utm_content=simple&utm_medium=rss

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Nestihla som sa skôr, preto až teraz veľmi pekne ďakujem za toto upozornenie, lebo sa mi táto informácia skôr nedostala a tak som utekala k TV.
Odoslané 11.10.2012 11:44.
Aj ja ďakujem za informácie, a zároveň chcem pochváliť profil vašej stránky s pozadím kňazského seminára.
Po prečítaní vášho článku o otvorení roku viery , som sa trochu zamyslel nad tým, že by som sa mal aj ja počas tohto obdobia "trochu oprášiť" a zbaviť sa všelijakého " nánosu" a zlých zvykov, ktoré sa na mňa za posledné roky prilepili.
Po prvé, asi spravím poriadok medzi množstvom rôznych kresťanských kníh, ktoré sa mi povaľujú na polici, odložím si CD-čka, DVD-čka, a všetok materiál , ktorý sa mi za posledné obdobie nahromadilo. Všelijaké informácie sa valia na mňa z rôznych strán, z kníh, internetu a podobne, ja ich hltám, a pritom ostáva čoraz menej času na ozajstnú modlitbu. Teda ! Chcem sa vrátiť k základom, a . na stole ponechať len Sväté Písmo , Žalmy , Modlitby sv. Ruženca . Hovorí sa, že menej je niekedy viac.
Po druhé , dám si záväzok , že každý deň urobím niečo , na čo nemám chuť, a čo už dávno iba posúvam pred sebou.
Tieto dve veci by som chcel pridať k pôstu za našich kňazov, a praktizovať počas Roku viery. Dúfam, že s božou pomocou to dotiahnem až do konca.
S podravom
Jozef
Odoslané 11.10.2012 20:03.
Rok viery sme začali aj v Nitrianskej diecéze.
emoticon
Odoslané 11.10.2012 21:57.

Kalendár

Sobota
20
20.4.2024
Po Ut Str Štv Pia So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Pre tento deň neboli nájdené žiadne udalosti.
Čas Názov Typ  
Pre tento deň neboli nájdené žiadne udalosti.
Ukazujem 0 výsledkov.

Oznamy

Profil na Mojej Komunite

Spišská Stará Ves
5 zaregistrovaných užívateľov
1 zapojených komunít
0 zapojených rodín
Miestny správca:
Pavol Garaj - dekan
Kapláni:
Mgr. Ing. Štefan Bučko PhD.
Kontaktné informácie

Počasie

Počasie Spišská Stará Ves - Svieti.com