« Späť

Čo je to misijna nedeľa?

Čo je to misijna nedeľa?

 

Ako každý rok, tak aj v tomto roku budeme sláviť Misijnú nedeľu. A tak vám ponúkame pár slov o tom, čo to misijná nedeľa vôbec je...

Svetový deň modliteb za misie začal svoju históriu v roku 1926. Odvtedy sa tento deň, u nás a v niektorých ďalších krajinách nazývaný aj „Misijná nedeľa“, slávi každý rok na predposlednú nedeľu v mesiaci október. Sv. otec vydáva každý rok na tento deň posolstvo, v ktorom povzbudzuje k misijnej horlivosti za šírenie viery. V jednom z nich pripomína veriacim Ján Pavol II zmysel tohto dňa slovami: „Misijná nedeľa je zvláštnou príležitosťou, ktorá pripomína Božiemu ľudu neustálu platnosť jeho misijného poslania, pretože misie sú vecou všetkých kresťanov...“

V tento deň veriaci v každej diecéze, farnosti či kresťanskej inštitúcii po celom svete osobitne pamätajú vo svojich modlitbách na misionárov a misijné dielo Cirkvi. Ide hlavne o prosby počas sv. omší, ale aj o iné pobožnosti či adorácie pred Sviatosťou Oltárnou.

Tento deň je však okrem modlitieb spojený aj s finančnou zbierkou na podporu misií v rôznych krajinách sveta, kde Cirkev pôsobí skrze misionárov, ochotných zrieknuť sa vlastnej domoviny a ísť ohlasovať evanjelium do vzdialených končín zeme, kde o Kristovi buď vôbec nepočuli, alebo počuli veľmi málo. Z takto nazbieraných finančných prostriedkov sa podporujú projekty Pápežského misijného diela šírenia viery (PMD) v približne 1100 diecézach sveta, ktorého začiatky siahajú až do roku 1818. Ide o skoro 650 000 biskupov, kňazov, rehoľníkov, katechétov, bohoslovcov a laických spolupracovníkov, ktorí posielajú svoje požiadavky do centrály PMD v Ríme. Jedná sa hlavne o katechetické, vzdelávacie, charitatívne a sociálne projekty, školy, nemocnice, domovy pre siroty alebo starých ľudí, stavby a opravy kostolov a mnoho ďalších.

PMD vždy vyžadujú od miestnych ľudí spoluúčasť na jednotlivých projektoch, a tak ich vychovávajú a vedú k zodpovednosti a samostatnosti v zmysle slov: „Lepšie naučiť chudobného loviť ryby ako mu ich neustále zadarmo dávať do ruky.“ Garantami a koordinátormi mnohých projektov sú miestní biskupi a kňazi, pričom na priebeh projektov a ich ukončenie dohliadajú národní riaditelia PMD a ich spolupracovníci.

Okrem PMD môžu veriaci v tento deň ale aj počas celého roka podporiť aj projekty rôznych misijných reholí, prípadne konkrétnych misionárov, ktorí prosia o pomoc. Takýmito misijnými rehoľami na Slovensku sú Verbisti – Spoločnosť Božieho Slova, Misijné Sestry Služobnice Ducha Svätého, Misionárky Lásky - Sestry Matky Terezy, Kongregácia najsvätejšieho Vykupiteľa – Redemptoristi, ale aj rôzne misijné aktivity nie priamo misijných reholí ako Saleziáni, Františkáni, Jezuiti či Krížové sestry. Z organizácií, ktoré takisto organizujú rôzne projekty na pomoc misiám, možno spomenúť eRko - Kresťanské spoločenstvo detí, JEV - Jezuitskí dobrovoľníci či UPC - Univerzitné pastoračné centrum bl. Jozefa Freinademetza v Bratislave s misiami v Rumunsku.

Aj keď sa Misijná nedeľa nesie viac v duchu finančnej pomoci misiám, nemali by sme zabúdať vo svojich farnostiach aj na ďalšie formy nielen duchovnej podpory misionárov a miestnych domorodcov vo forme rôznych modlitieb ako misijný ruženec či misijná adorácia, ale aj na rôzne formy misijných animácií, ktorými sa môže v tento deň šíriť misijné povedomie a uvedomenie si misijného povolania každého jedného z nás. Niektorí pozývajú do svojich farností misionárov, aby im vo svojom rozprávaní a diskusii s veriacimi priblížili život v misijnej krajine, v ktorej pôsobia. Iní premietajú rôzne dokumentárne filmy z misijných krajín, organizujú misijné jarmoky s vlastnoručne vyrobenými výrobkami a takto získanými financiami podporujú konkrétne projekty jednotlivých misionárov. Možností je veľa, fantázii a vynaliezavosti sa medze nekladú...

Misijná nedeľa je teda výzvou pre každého z nás zobrať vážne Kristov misijný príkaz: „Iďte a ohlasujte evanjelium všetkým národom...“  aj v zmysle slov kardinála Jozefa Tomku: „Jestvuje len jedna misia - Kristova a my sa na nej môžeme zúčastniť.” 

http://www.misie.sk/index.php?option=com_content&view=article&id=711:o-je-to-misijna-nedea&catid=79:rozne&Itemid=50

Kalendár

Pondelok
6
6.5.2024
Po Ut Str Štv Pia So Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Pre tento deň neboli nájdené žiadne udalosti.
Čas Názov Typ  
Pre tento deň neboli nájdené žiadne udalosti.
Ukazujem 0 výsledkov.

Oznamy

Profil na Mojej Komunite

Spišská Stará Ves
5 zaregistrovaných užívateľov
1 zapojených komunít
0 zapojených rodín
Miestny správca:
Pavol Garaj - dekan
Kapláni:
Mgr. Ing. Štefan Bučko PhD.
Kontaktné informácie

Počasie

Počasie Spišská Stará Ves - Svieti.com